Martin en Tamara op de Malediven - Dag 5: Lokaal eilandbezoek Dharavandhoo

27 september 2025 - Malé, Maldiven

Vandaag worden we wakker met een heerlijk zonnetje aan een strak blauwe lucht. Het is al meteen lekker warm als we rond 08.30 onze badkamer inlopen om ons op te frissen, waarna we richting het ontbijt lopen. We hebben de "zwembadtas" meteen bij ons, want het is heerlijk weer om nog even wat zon te pakken voordat we vanmiddag op excursie gaan. Onderweg zien we twee crewleden van het eiland. Eén van hen staat onder een hoge palmboom naast een pick-up vol kokosnoten en de andere is hoog in de boom geklommen om er nog meer naar beneden te gooien. Het zou je werk maar zijn!

27092025 01 27092025 02

Bij het ontbijt komen we Ilias en Katerina weer tegen en we schuiven gezellig bij ze aan met ons bordje roerei. Dan ineens onder het eten begint iemand te roepen en naar buiten te wijzen. Andere mensen lopen ook naar buiten en al snel wordt duidelijk waarom: ze hebben een dolfijn gezien, vlak voor de kust. Natuurlijk gaan we ook even kijken en hoewel hij te ver weg zwemt om mooi op beeld vast te leggen, zien we hem wel!

27092025 03

Als hij uit het zicht verdwenen is, maken we ons ontbijt af en wanneer we uitgegeten zijn, gaan we lekker aan het zwembad liggen. Het is zo warm dat het niet lang duurt voordat we het zwembad betreden. De barman vandaag is August uit Indonesië. We hebben hem nog niet eerder ontmoet, maar het is een erg enthousiaste kerel en al snel maakt hij voor ons een lekkere cocktail met passievrucht klaar. Een eigen creatie, en die smaakt prima!

27092025 04 27092025 05 27092025 06

August biedt ons ook aan om de volleybal te lenen voor in het water, dus al snel vermaken we ons met het overgooien van de bal. De tijd vliegt en voor we er erg in hebben, is het tijd voor ons om ons in ons huisje om te kleden, want na de lunch gaan we op eilandbezoek!

27092025 07

Eenmaal omgekleed in wat langere kleding (want de lokale eilanden zijn islamitisch en daar is langere kleding gewenst), lopen we terug voor de lunch. Vandaag hebben ze lekkere mosseltjes en versgemaakte tosti's. Althans, tosti's... meer club sandwiches want ze zijn niet zo hard gebakken, maar desalniettemin smaken ze prima!

27092025 08 27092025 09 27092025 10

Voor de zekerheid nemen we na gisteren rond 13.30 maar even een reistabletje in, en om 13.45 melden we ons bij het watersportcentrum voor onze excursie! We krijgen een paraplu mee voor de zon, mogen even bij de receptie wachten en na een klein kwartiertje komt onze boot voorgevaren. All aboard!

27092025 11 27092025 12

Het lokale eiland waar we naartoe varen blijkt Dharavandoo te zijn, het eiland waar we ook met het vliegtuig landden. Daar krijgen we het komende uur een rondleiding. We komen onder andere langs het “ziekenhuis” van het eiland en langs verschillende huizen die van koraal zijn gebouwd. Tegenwoordig mag dat niet meer omdat het koraal natuurlijk de eilanden beschermt, maar alles wat er al staat, mag wel intact blijven en sommige bewoners kiezen er ook voor om dat zo te laten.

27092025 13 27092025 14

Wat verder meteen opvalt, is hoe armoedig het hier eigenlijk allemaal is. Huizen zijn vervallen en ook buiten op straat is het telkens eigenlijk één grote bouwput.

27092025 15 27092025 16

De boom die je hierboven ziet is trouwens beschermd. De takken groeien naar beneden en vormen daar weer nieuwe wortels, waardoor de boom steeds verder uitbreidt. Omdat het verboden is om de boom de kappen, is het dus een kwestie van tijd voordat hij ook alles eromheen zal opslokken.

We zien ook de plaatselijke lage school, waar diverse waarden op het schoolplein zijn te lezen die voor de moslims belangrijk zijn. Een snelle blik in een klaslokaal leert ons dat ook deze scholen geen hele grote pot geld zullen hebben.

27092025 17 27092025 18

Wat dan wel weer mooi is als zo’n beetje het enige op het eiland, is het lokale park waarvan een deel is ingericht als speeltuin voor de kinderen en een deel als buitengymlocatie voor de volwassenen.

27092025 22 27092025 19 27092025 20 27092025 21

We lopen ook nog even langs de plaatselijke moskee, waarvan de minaret momenteel verbouwd wordt.

27092025 23 27092025 24

Tenslotte eindigen we de tour bij een lokaal supermarktje en een souvenirwinkeltje, waar iedereen die dat wil nog even wat geld kan uitgeven. Wat hier wel bijzonder is om te zien, is hoe de bananen uitgestald liggen. Bij ons liggen ze in mooie trosjes in de winkel, hier gaan ze per tak.

27092025 25

En dan zit de toer er alweer op! Om heel eerlijk te zijn was het leuk om een keer gezien te hebben, maar we vonden het niet heel boeiend. Het is vooral allemaal hele oude meuk en veel krotten naast elkaar. Tussen 11.00 en 16.00 blijven mensen hier vooral in hun huizen omdat het zo heet is, en die huizen zien er vanbuiten en vanbinnen allemaal heel armzalig uit. Ik denk echt dat ik er depressief van zou worden om daar dag in dag uit in te leven. De positieve kant van het verhaal is wel dat het je weer even doet beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat wij het allemaal zo goed hebben.

Voor vertrek maken we nog even een foto bij het plaatselijke toeristische bord en rond 15.30 varen we weer terug naar ons resort, waar we ons weer lekker omkleden naar zwemkleding en ons weer bij onze vrienden voegen aan het zwembad, uiteraard met een cocktailtje erbij!

27092025 26 27092025 27

Rond 17.30 lopen we richting de andere kant van het eiland, waar we nog even van de zonsondergang genieten voordat we terug naar ons huisje gaan om ons om te kleden voor de avond.

27092025 28 27092025 29 27092025 30

Vanavond staan verse broodjes shoarma op het menu, dus natuurlijk moeten we dat even proeven (tezamen met al het andere lekkers!)

27092025 31 27092025 32 27092025 33

Als we weer verzadigd zijn, lopen we nog even richting de Fun Pub voor een potje biljarten, gevolgd door een spelletje Uno in de Boli Bar, waar vanavond een erg goede deejay speelt!

27092025 34 27092025 35

Als het na een potje of 20 wel duidelijk is wie de winnaar is en wie heeft verloren, lopen we nog even naar het strandje, waar we op een bedje gaan liggen om naar de prachtige sterrenhemel te kijken, uiteraard onder een goed gesprek met onze nieuwe Griekse vrienden.

27092025 36

Als Katerina dan opeens verderop iets in het water ziet bewegen, lopen we allemaal naar de oever om te kijken. We vermoeden dat het een dolfijn is, maar we weten het niet zeker, dus lopen we naar de verlichte pier om beter te kunnen kijken. Daar aangekomen blijkt het te barsten van de haaien. We zien er wel een stuk of vijf-zes rondzwemmen tussen alle andere vissen. Wat een prachtig gezicht!

27092025 37 27092025 38 27092025 39 27092025 40

De foto's zijn niet helemaal top geworden, maar we kijken ongeveer een kwartier lang onze ogen uit, en dan is het toch echt tijd om terug richting het huisje te keren, waar Tamara rond middernacht haar bedje in kruipt en ik nog even het verslag afmaak.

Het was weer een prachtige dag vandaag en we kijken alweer uit naar morgen!

1. Carla:
    27 september 2025
    Super vakantie weer hoor 🤩 Laten wij nou ook shoarma gegeten hebben vanavond 😄 Maar dan wel binnen 🤣
    Oh en die haaien hoef ik niet want dat vind ik minder. 🙈 😘
  2. Martin en Tamara:
    28 september 2025
    Haha die waren ook niet om te eten hoor 😜😂😘
  3. Judith:
    27 september 2025
    Nou dat eilandje is iid een troosteloze bende zeg. Niet echt een excursie waard.
    Maar t vult de dag. Die haaien eeeeek ik zou er niet zomaar tussen springen.
    Hahahaha en morgen weer lekker chillen zeker. Nou doeiiiiii
  4. Martin en Tamara:
    28 september 2025
    Haha ze zijn ongevaarlijk gelukkig! Ja, vandaag weer lekker chillen en vanavond gaan we zeevissen!
  5. Elize Preenen:
    27 september 2025
    Gedver die haaien! Maar is het dan niet gevaarlijk in de zee overdag?
    Nog even door genieten, hou vol 😘😘
  6. Martin en Tamara:
    28 september 2025
    Nee de haaien hier zijn niet gevaarlijk! Het enige wat hier gevaarlijk is in de zee zijn de roggen (niet de manta's maar de kleintjes). Daar moet je wel uit de buurt blijven ivm hun giftige staarten.
  7. Liesbeth:
    27 september 2025
    Wel weer een mooie vakantiedag, ondanks dat het uitje wat minder was.
    En wat gaaf dat jullie ook nog haaien gespot hebben, dat is toch wel heel bijzonder.
    Eten zag er weer fantastisch uit.
    Zeker weten dat de kokosnoten verser dan vers zijn.
    Geniet morgen weer van een mooie dag.☀️😘
  8. Martin en Tamara:
    Dank je wel lieverd! 😘
  9. Marian Webbink:
    28 september 2025
    Eigenlijk bizar dat er luxe is en aan de andere kant armoede.
    Fijn dat jullie zo genieten en wij mee mogen genieten.
  10. Martin en Tamara:
    29 september 2025
    Ja dat vonden wij ook! Hadden we bij de Malediven niet zozeer verwacht!