Martin en Tamara op de Malediven - Dag 4: Snorkelen met manta's!

26 september 2025 - Malé, Maldiven

Vannacht worden we voor het eerst sinds we hier zijn wakker van de regen en de harde wind. Er gaat een onweersbuitje over het eiland en dan gaat het meteen flink tekeer. Wel een hele bijzondere ervaring! En ik heb nog niet eerder op de wc gezeten terwijl twee meter verderop de regen op de grond kletterde. Dat geeft weer een hele nieuwe dimensie aan zo'n halfopen badkamer!

Als we om acht uur door het wekkertje opnieuw wakker worden, is het gestopt met regenen. Wel is het nog bewolkt en duidelijk een graad of 5 kouder dan de afgelopen dagen. Echt lekker strandweer is het dus nog niet, maar de zee aan onze kant is wel rustig en vanuit onze achtertuin zien we dan ook een groene vlag wapperen.

26092025 01 26092025 02

We kleden ons aan en lopen naar het ontbijt, waar vandaag heerlijke verse omeletjes worden gemaakt... Een goed begin van de dag!

26092025 03

In de ontbijtzaal komt ook Rawah ons nog even begroeten en volgens hem zou het vanmiddag wat moeten opklaren en is de kans groot dat onze snorkelexcursie gewoon door kan gaan. Laten we het hopen!

Inmiddels begint het ook zachtjes te regenen, dus we wachten nog eventjes in de ontbijtzaal, maar het lijkt voorlopig niet te stoppen. Daarom  besluiten we het er maar op te wagen, en omdat je hier een groot deel onder de palmbomen loopt, weten we redelijk droog het souvenirwinkeltje te bereiken, waar we wat leuk dingetjes inslaan voordat we terug lopen naar ons huisje. Daar aangekomen gaan we lekker op de veranda zitten, waar we ons het komende uur vermaken met een puzzelboekje en een prachtig uitzicht over de ietwat ruwe zee. Niet voor niets wappert nu bij ons de gele vlag: uitkijken geblazen!

26092025 04 26092025 05

Wanneer het weer droog is lopen we over het strand een mooi rondje om het eiland. Dit eiland is 800 meter lang en 200 meter breed, dus een rondje eromheen kun je in een minuut of 30 lopen. Onderweg zien we de verschillende types huisjes die ze hier hebben: geschakelde huisjes om familiehuisjes van te maken, huisjes met een eigen zwembad omdat de zee in je achtertuin nog niet genoeg is, en twee grote villa's die je ook nog kunt boeken. O ja, en iets met Tamara en schommels…

26092025 06 26092025 07 26092025 08 26092025 09

Als we terug bij het huisje komen, is het 12.30 en dus tijd om te gaan lunchen! Vandaag maken ze heerlijke verse hamburgertjes, kom maar op!

26092025 10 26092025 11

Rond 13.15 lopen we terug naar ons huisje om onze spullen te halen en rond 13.30 melden we ons bij het duikcentrum. We krijgen een reddingsvest, flippers en wat uitleg, maken nog even een gezellige foto met onze vrienden en gaan aan boord!

26092025 12

In iets meer dan een halfuur varen we richting Hanifaru Bay, het stukje UNESCO werelderfgoed waar we vandaag op zoek gaan naar manta's, en we hebben mazzel! We zien de bootcrew roepen en wijzen en al snel komt het verlossende bericht: “Flippers aan, we hebben manta's gespot!”

26092025 13

We doen zoals geïnstrueerd, zetten onze snorkelmaskers op, pakken de GoPro en springen in het water, waar we met 9 deelnemers en 3 gidsen richting het aangegeven stuk zwemmen. En al snel blijkt: we hebben heel veel geluk, want het stikt hier van de manta's, en wat een gigantische dieren zijn dat! De spanwijdte van de grootsten is met gemak twee keer zo lang als ik ben en ze zwemmen echt recht op ons af met die opengesperde bekken en dan vlak onder ons door. Ik moet toegeven: imposant is het absoluut!

26092025 14 26092025 15 26092025 16

We genieten van de manier waarop deze roggen zich door het water bewegen, koprollen maken onder water en langs ons heen en onder ons door zwemmen. Gelukkig kunnen we ook genoeg prachtige filmpjes en foto's maken... Wat een beleving!

26092025 17 26092025 18 26092025 19

Nu is de zee waar we momenteel zijn behoorlijk ruig met hoge golven, en hoewel ik normaal nooit ergens last van heb, begin ik na een halfuur dobberen enigszins zeeziek te worden van het constante op en neer gaan. Ik besluit (onder leiding van een gids) vast terug te gaan naar de boot, waar het overigens niet veel beter is met dat op en neer deinzen, maar liever daar dan in het water met krachtige golven om je heen. Tamara blijft wel bij de groep en na een kwartier komt ook zij met de rest weer mee terug. Aan boord heb ik inmiddels een pilletje tegen reisziekte genomen en als we eenmaal op weg terug zijn, gaat het gelukkig al weer snel een stukje beter. We zijn weer een prachtige en unieke ervaring rijker!

Terug op ons eigen eiland gaan we nog een uurtje met onze vrienden naar het zwembad, waar we onder andere een Hongaarse vrouw spreken die morgen na 2 weken vertrekt en ons vertelt dat ze op vandaag na 2 weken stralend weer heeft gehad. Laten we hopen dat dat zo blijft!

Rond 17.15 lopen we terug naar ons huisje, waar we nog even douchen en om een paar minuutjes voor zes weer vertrekken, dit keer richting het à la carte-restaurant van het eiland. Daar worden we vriendelijk welkom geheten en begeleid naar een tafeltje op het strand met een prachtig uitzicht over zee en over de pier (waar we nu een rode vlag zien wapperen, dus inderdaad in verband met de golven niet toegestaan om de zee in te gaan).

26092025 20 26092025 21 26092025 22 26092025 23

We genieten van onze zalmcarpaccio, tijgergarnalen, visschotel en toetjes en als we helemaal voldaan zijn, lopen we nog even de pier op.

26092025 24 26092025 25 26092025 26 26092025 27 26092025 28 26092025 29 26092025 30

Aan het eind van de pier staan grote lampen in het water gericht en dat trekt enorm veel vissen aan die hier om elkaar heen krioelen. Wat een schouwspel! We kijken er een paar minuten rustig naar en wandelen we dan weer rustig terug naar ons huisje. Onderweg komen we ook nog een verdwaalde reiger tegen.

26092025 31 26092025 32

Terug in het huisje doen we even een uurtje de oogjes dicht en dan appen we zoals beloofd nog even met Ilias en Katerina. Die zijn inmiddels al in de Fun Pub, dus we begeven ons daar naartoe om de avond af te sluiten met poolen en een potje snooker.

26092025 33

Met een tevreden gevoel over deze unieke dag gaan we rond 22.45 terug naar ons huisje. Tijd om ons bedje op te zoeken en lekker uit te rusten voor morgen, want dan gaan we een lokaal eiland bezoeken!

1. Judith:
    26 september 2025
    Wauw wat gaaf die manta’s zeg en wat zijn het er veel. Wel jammer van de woeste zee. En zeeziek in de zee, had je geen brokkenpap op van Piet Piraat 🤣🤣🤣 (en als je niet weet wie dat is……. Ff googlen hahaha). Dat is nog eens dineren zo op het strand aan zee. Heerlijk hoor. Veel plezier morgen. Doeiiiii
  2. Martin en Tamara:
    26 september 2025
    Haha nee dat stond niet op het menu vanmorgen! 😜 En echt he! Ik denk dat het er ergens tussen de 10 en 15 waren!
  3. Carla:
    26 september 2025
    Wat hebben jullie weer een fantastische belevenis. Dit vergeten jullie nooit meer ❤️
  4. Martin en Tamara:
    Ja inderdaad! ❤️❤️😘
  5. Denise:
    26 september 2025
    Wauw!! Mega gaaf zeg! En ja, het weer was dan wel wat slechter en de zee onstuimiger, maar dat heeft mogelijk wel bijgedragen aan dat de manta's daardoor actiever waren en beter te spotten!! Dus wat dat betreft het dan mogelijk toch wel waard geweest! Ik neem overigens altijd als ik de zee op ga een tabletje tegen zeeziekte. Wordt alles een stuk chiller van😎
  6. Martin en Tamara:
    27 september 2025
    Haha goeie tip! Ga ik vanaf nu ook maar doen 🙈 En inderdaad, het was het meer dan waard! ❤️
  7. Elize Preenen:
    Het houdt niet op! Wat een avonturen! Dit neemt niemand jullie ooit meer af! 😘😘
  8. Martin en Tamara:
    28 september 2025
    Ja inderdaad, dit vergeten we nooit meer ❤️😘