Martin en Tamara in Dubai - Dag 5: Desert Safari

23 maart 2025 - Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Ja hoor, zul je net zien! Kunnen we een dagje lekker uitslapen, word je uit jezelf om half acht al wakker. Een paar keer omdraaien helpt ook niet, dus we lezen maar even rustig de reacties op ons verslag van gisteren, chillen nog wat in bed en kleden ons dan maar aan om rond negen uur aan het ontbijt te gaan. We nemen meteen onze tas met zonnebrand, boekjes en zonnebrillen vast mee voor een paar heerlijke uurtjes aan het zwembad.

230325 01 230325 02

Rond 13:00 bestellen we op onze bedjes als lunch een club sandwich om te delen, waarna we ons langzaamaan richting de kamer begeven, waar we ons omkleden voor het middag- en avondprogramma. We worden tussen 14:30 en 15:00 namelijk opgepikt met een 4x4 om de woestijn in te gaan en over de zandduinen te rijden.

230325 03

Omgekleed en wel wachten we in de lobby en om een paar minuten voor drie komt onze gids Aziz ons inderdaad oppikken. Het is een gezellige man en we raken al snel diep in gesprek over Dubai, de historie, Dubai tijdens corona, moslims hier en hun gebruiken... Eigenlijk van alles. Onderweg pikken we nog een Japans stel op bij een ander hotel en dan vervolgen we onze weg richting de woestijn.

230325 04 230325 05 230325 06 230325 07

De Japanners achterin zeggen geen boe of ba, maar goed, we hebben er ook geen last van. Wij hebben nog steeds uitvoerige gesprekken met onze gids en na een klein uurtje komen we aan op een soort trefpunt waar al dit soort tourbedrijven naartoe gaan om van daaruit in groepjes per organisatie de woestijn in te trekken. Je kunt hier natuurlijk ook nog van alles kopen en eventueel tegen betaling nog een buggytour doen, maar wij wachten rustig een kwartiertje af tot onze groep compleet is.

Met vijf wagens van dezelfde organisatie rijden we vervolgens de zandduinen in, waar een wilde rit begint. We scheuren over de duinen, hotsen van links naar rechts en van voren naar achter en Aziz heeft misschien nog wel de meeste lol van allemaal. Het is net één grote speeltuin waar we doorheen rijden en op een mooie top stoppen we om een paar leuke foto's te maken.

230325 08 230325 09 230325 10230325 11230325 12

Op de terugweg stuurt hij ons meteen de video's door die hij tijdens de rit heeft gemaakt en we vervolgen onze weg naar een bedoeïenenkamp waar we weer met de andere 4x4's bij elkaar komen. Aziz legt uit dat we hier te komende uren zullen vertoeven. We kunnen hier Arabische koffie drinken, een korte kamelenrit maken, sandboarden, henna laten zetten en een shishapijp proberen. Vanaf 18:30 wordt een barbecuebuffet geopend en kunnen we onder het genot van verschillende shows lekker eten.

230325 13

We vragen Aziz of de kamelen hier wel goed verzorgd worden, want daar hoor je hele uiteenlopende verhalen over. Hij vertelt ons dat de bedoeïenen de kamelen heel erg goed verzorgen omdat hun geloof hun voorschrijft om "nog beter te zijn voor alles wat niet kan praten dan voor je medemens". Daarnaast kunnen kamelen qua kracht ongeveer 10 volwassenen dragen, dus ze zijn vele malen sterker dan waarvoor ze hier worden gebruikt. Aziz hoort verder niet bij dit kamp en verdient ook niets aan die kamelenritten, dus we gaan er maar vanuit dat hij de waarheid spreekt, en met zijn woorden in gedachten wagen we ons dan toch aan een kort ritje.

Het is een hele aparte ervaring. Vooral met op- en afstijgen ga je heel schuin naar voor en achter en moet je je echt goed vasthouden. Daartussenin is het niet veel bijzonders, maar natuurlijk wel leuk om een keertje mee te maken. Het ritje duurt al met al een minuut of 2-3 en tussendoor worden er steeds foto's gemaakt, want ze proberen natuurlijk toch ergens wat extra's aan te verdienen.

230325 14 230325 15 230325 16

Na de rit pakken we een sandboard en glijden we zo goed en zo kwaad als het gaat van een zandduin af. Nou ja, echt glijden lukt niet want het zand brengt het bord steeds tot stoppen, maar het levert in ieder geval wat leuke foto's op.

230325 17 230325 18

Als we net klaar zijn, komen we een ander Nederlands stel tegen en we raken gezellig in gesprek terwijl we de rest van het kamp bekijken. Als de zon ondergaat maken we nog even een paar mooie foto's en dan is het tijd om aan het diner te gaan.

230325 19 230325 20

De barbecue is zeer uitgebreid, met diverse soorten vlees, salades, rijst, brood en een hele kant met desserts. We hoeven hier zeker niet te verhongeren!

230325 21 230325 22 230325 23

230325 24230325 25

Tijdens het eten worden we vermaakt met diverse shows en ook komt er een meisje langs de tafel met de foto's die vandaag gemaakt zijn. Er zit er eentje bij die we wel leuk vinden om mee te nemen, dus het onderhandelen kan beginnen want we snappen natuurlijk hoe dat hier werkt! Ze zegt dat de foto's 50 dirham zijn (zo'n 12,50 in euro's) als we ze alle 8 afnemen. We vinden dat qua prijs best oké, maar we bieden 40 en dan alleen voor de foto die we willen hebben. De rest mag ze houden. Nee, zegt ze, als we er maar eentje nemen dan is het 80 dirham (20 euro). Tja, is ons antwoord, dan gaan we het niet doen. Het meisje vertrekt dus weer met foto's en al terwijl wij verder genieten van de show en Tamara nog even het belachelijk luxe toilet bezoekt.

230325 26 230325 27 230325 28

We kijken ondertussen even in de souvernirwinkel en daar komt een nieuwe meneer met onze foto's aanzetten. Wij gaan niet eens met hem in gesprek, maar antwoorden met een vriendelijk "No, thank you. Too expensive." De man kijkt enigszins beteuterd terwijl we weer teruglopen naar onze tafel.

230325 29 230325 30

Niet veel later komt de fotograaf zelf naar ons toe. "Ja, dat meisje van daarnet mag niets aan de prijs veranderen, maar ik ben de manager en ik kan dat wel." Mooi, dan doen we zaken met jou. Eindstand: 50 dirham voor alleen de foto die we wilden. Wij tevreden en hij hoeft in ieder geval 1 foto minder in de prullenbak te gooien ;-)

230325 31

Ondertussen begint de laatste show en dat is werkelijk een spektakel. Er wordt met vuur gespuwd en gesmeten en uiteindelijk worden de letters op het bord van ons kamp in de fik gezet en lopen ze er nog een keer met de kamelen voor langs.

Daarmee sluiten we de avond in dit kamp af en we kunnen zo'n ervaring echt iedereen aanraden. Ja, natuurlijk is het hartstikke toeristisch, maar het is wel een unieke ervaring en je hebt een ontzettend leuke avond.

230325 32 230325 33
230325 34 230325 35 230325 36

De terugweg gaat weer net als de heenweg en voor we het weten is het al tien uur geweest en worden we weer netjes bij het hotel afgezet. Voldaan van een geweldige ervaring gaan we terug naar de kamer, waar we het verslag posten, de zanderige kleren in de was doen en onder de douche springen voordat we ons bedje induiken.

Morgen weer een beetje op tijd op, want dan gaan we weer andere leuke dingen doen in de buurt van "The Palm". Wat allemaal? Dat lezen jullie morgen! #cliffhanger

Welterusten!

1. Marius:
    23 maart 2025
    Wat een leuk reisverslag van jullie reis!
  2. Martin en Tamara:
    Dank je wel! 😃
  3. Erna:
    23 maart 2025
    O wat komen er met dit verhaal veel herinneringen van onze Dubai reis naar boven. Mooie ervaring hè deze excursie Dank je wel daarvoor. Die spring foto van jullie, geweldig!!
  4. Martin en Tamara:
    24 maart 2025
    Graag gedaan, en absoluut een ervaring om eens mee te maken!
  5. Liesbeth:
    23 maart 2025
    Wat een mooie dag en avond hebben jullie gehad. Zo te zien toch wel lol gehad op de kameel, wat een gedoe lijkt het me om er op en er af te komen.
    Het avondeten ziet er zalig uit.
  6. Martin en Tamara:
    24 maart 2025
    Ja je gaat ineens van heel schuin voorover naar heel schuin achterover dus je moet je goed vasthouden, maar daar hadden ze gelukkig goed voor gewaarschuwd 😁 En het eten was heerlijk!
  7. Elize Preenen:
    24 maart 2025
    Die selfiefoto van jullie op de kameel is echt heel leuk van jullie! Ben benieuwd naar morgen! 😘😘
  8. Martin en Tamara:
    Dank je wel! 🥰😘
  9. Judith:
    24 maart 2025
    Haha wat een superleuke dag hebben jullie gehad, ondanks dat het natuurlijk supertoeristisch is. En toch ff op een kameel/dromedaris gezeten. 🐫🐪
    En dan dat verhaal van die foto’s 😂😂. Echt hè
    Wij hadden hier weer een heerlijk stranddagje met een aardig passaatwindje. Maar 1 voordeel het voelt niet zo heet aan (30gr) en 1 nadeel je verpiept wel snel 😂 dus smeren smeren dan maar.
    Nou benieuwd naar jullie cliffhanger 🙃 doeiiiiii
  10. Martin en Tamara:
    24 maart 2025
    Ooh heerlijk! Dat laatste is hier inderdaad ook wel. Aan het zwembad nergens last van, maar nu toch wat gevoelige schouders 🙈 Even voorzichtig doen maar!
  11. Oli:
    24 maart 2025
    Zo leuk om al jullie avonturen mee te lezen. Dubai is dan wel een kitsch stad, er is toch ook veel te zien en te doen. Heerlijk eten zie ik steeds voorbij komen en dan dat zonnetje. Ben nu ook wel heeeeeel benieuwd naar morgen ..
  12. Martin en Tamara:
    24 maart 2025
    Ja absoluut, je hoeft je hier geen moment te vervelen!
  13. Marian Webbink:
    Wat een leuk verslag. Had gisteren geen tijd. Gave foto's 😊