Martin en Tamara in Kroatië – Dag 1: Aankomst en Zadar
*Gaap*. Het voordeel van een vroege vlucht is dat je wanneer je aankomt de hele dag nog hebt. Het nadeel is dat je gevoelsmatig midden in de nacht moet opstaan, zeker als je geen vroege vogel bent ;-)
Toch moet je soms iets voor het goede doel overhebben, want vandaag gaan we richting Kroatië! We zijn hier allebei nog niet eerder geweest, maar op de foto's ziet het er mooi uit en na het nodige voorwerk te hebben gedaan, hebben we besloten dat dit ons een perfecte locatie leek voor de anderhalve week vakantie die we nu hebben. De eerste 4 dagen gaan we een beetje richting het noorden van het vasteland, waar mooie natuurgebieden met watervallen zijn. Vervolgens zakken we weer af naar het zuiden, waar we een adults only all-in hotel hebben in de buurt van Split. Lekker rustig, met een eigen privéstrand, cocktailtjes lekker bij de prijs in... Heerlijk om nog een weekje optimaal te relaxen voordat ik aan mijn nieuwe functie als directieadviseur bij ProRail begin, want dan wordt het de eerste maanden vol aan de bak!
Wanneer we zijn opgestaan en de laatste dingen hebben gepakt, nemen we eerst nog snel een ontbijtje voordat de taxi genaamd La Schoonmoeder voor komt rijden. Rond deze tijd is het nog lekker rustig op de weg, dus na afscheid te hebben genomen van die katjes rijden we in nog geen halfuurtje tijd naar Vertrekhal 3 op Schiphol.
We geven de koffer voor de ruimbagage af en lopen door naar de security bij gate M, een gate waar we nog nooit eerder zijn geweest. Al snel blijkt dat dat maar goed is ook. Dit is blijkbaar een klein hokje met 8 gates dat er later bij aangeplakt is of zo en waarvandaan alle vluchten van Easyjet vertrekken. Het bestaat enkel uit een kleine wachtruimte met een handjevol winkels en een zooi oncomfortabele poefs met een rugleuning die tot ongeveer de helft van je onderrug komt. Ook zijn hier verder geen lounges, dus aan de voordelen van onze American Express creditcard hebben we hier helemaal niks... tegenvaller! Wel hebben ze twee speciale massagestoelen, die Tamara natuurlijk even moet uitproberen.
Na zo'n anderhalf uur wachten, kunnen we boarden en we vertrekken mooi op het aangegeven tijdstip, waarna we in twee uurtjes tijd naar Split vliegen.
Daar aangekomen, halen we onze koffer en gaan we op zoek naar de verhuurbalie van onze huurauto van de firma Surprice. Nog nooit eerder van gehoord, maar een Renault Clio voor 125 euro voor 10 dagen is geen geld natuurlijk. Dat komt ook al snel tot uiting wanneer we erachter komen dat dat bedrijf dus ook geen balie op het vliegveld zelf heeft, maar er 200 meter vandaan blijkt te zitten. Surprice! Een snel telefoontje brengt de oplossing: iemand van het verhuurbedrijf komt ons halen. Prima!
Als we de auto hebben geïnspecteerd en mee zijn gereden naar hun "vestiging", komt er echter een klein probleempje kijken: ze kunnen de borg niet van een American Express creditcard afboeken. Nou ja, kunnen... waarschijnlijk willen ze het gewoon niet omdat Amex daar een bepaald percentage van inhoudt, en dat kan er natuurlijk niet echt vanaf voor deze prijs. Wat dan de oplossing is? "We kunnen wel gewone betalingen doen met Amex, dus als je de complete verzekering koopt dan is de borgsom van 1200 euro niet nodig." "Wat kost die verzekering dan, verhuurmeneer?" "Normaal 34 euro per dag, maar ik kan je korting geven en dan wordt het 30." "Dat is dus 300 euro extra... dat lijkt me niet. Laat ons de papieren met jullie voorwaarden maar even zien." Daaruit blijkt al snel dat ze ook cash moeten accepteren voor de borg, dus we verzoeken de man vriendelijk om ons terug naar het vliegveld te laten brengen zodat we die 1200 euro kunnen pinnen en dan cash kunnen afgeven.
Zo gezegd, zo gedaan en een halfuurtje later zitten we dan eindelijk in onze auto. Het was wat gedoe, maar beter dan 300 euro weggooien, want via onze creditcard hebben we alles al tot de max verzekerd, plus ik hou er niet van om in een of ander achenebbisjkantoortje belazerd te worden ;-)
In ongeveer anderhalf uur rijden we richting ons hotel in Zadar. Het eerste stukje zijn de wegen nog wat slecht onderhouden, maar zodra we op de tolweg rijden, is het wegdek prima en het is lekker rustig op de weg, dus het rijdt heerlijk! Onderweg komen we langs het nationaal park Krka en na wat googlen van mijn navigatrice besluiten we daar vrijdag naartoe te gaan, als we van Zadar terugrijden richting Split.
Ja, je ziet het goed: we hadden wat regen onderweg. Dat was al voorspeld, maar vanaf morgen moeten we prachtig weer krijgen, dus we hebben goede hoop! Overigens vind ik die Kroatische taal maar vreemd hoor. Neem nou het eerste bord op onderstaande foto:
“Autobusni”. Ik denk toch vrij zeker te weten dat ze daar juist wél staan!
Maar goed, door naar ons hotel. Hotel Delfin noemt zichzelf een Wellnesshotel, dus we hadden best wat verwachtingen, maar bij aankomst blijkt wel dat die term wellicht een beetje overschat is. Er is geen lift, de kamers zijn ongeveer 12 m2 groot, op het "balkon" passen net twee stoeltjes, de jacuzzi op het dak heeft troebel water en de "wellness" is alleen geopend van 16.00-20.00 , dus net rond etenstijd. Desalniettemin is het voor ons prima voor die 3 daagjes die we hier verblijven, en we hebben wel een mooi uitzicht!
We frissen ons even op, kleden ons om en vertrekken richting Zadar. Bij het parkeren van de auto krijgen we heel vriendelijk het parkeerkaartje van iemand aangeboden, maar gelukkig komen we er net op tijd achter dat parkeren hier op kenteken werkt, dus veel hebben we er niet aan gehad. Toch lief bedoeld!
We besluiten eerst even bij een lokaal gyrostentje neer te strijken voor een welverdiende lunch, en lopen vervolgens richting het "centrum" van Zadar.
Het blijkt een heel gemoedelijk centrumpje te zijn met leuke souvernirwinkeltjes en hele vriendelijke mensen. Ook komen we langs een archeologisch museum en we bekijken even een plaatselijk kerkje vanbinnen.
Bij een van de winkeltjes krijgen we het aanbod om wat lokale drankjes te proeven. Nou, omdat je zo aandringt! ;-) Na er een stuk of 10 geproefd te hebben, lopen we met drie kleine flesjes weer naar buiten. Verkoop geslaagd!
Inmiddels zijn we wel zo'n beetje aan het einde van het centrumpje gekomen, dus we lopen de brug weer over naar de overkant van het water en genieten nog even op een terrasje van een verkoelend drankje voordat we de auto weer opzoeken. Volgende halte: winkelcentrum Supenova!
Supernova is een winkelcentrum zoals je ze in de vakantielanden wel vaker ziet, maar voor ons perfect om nog even wat kleding te shoppen tegen vriendelijke prijzen en nog even een drankje te doen.
Als we klaar zijn, is het alweer 19.00 geweest, dus tijd om terug richting Zadar te rijden voor het diner. We hadden vanmiddag een barbecuerestaurant gezien, dus drie keer raden waar wij vanavond naartoe gaan! 😉
Met ons parkeerticket van vanmiddag (die we voor de zekerheid toch al voor de rest van de dag hadden betaald) parkeren we weer op dezelfde parkeerplaats en we lopen heerlijk over de boulevard richting het restaurant. Daar aangekomen blijken we mazzel te hebben. Het is relatief rustig en er is nog een tafeltje vrij aan het water, zodat we mooi naar de zonsondergang kunnen kijken. Prima!
De ober is heel vriendelijk en als we na de “Harbor Plate for 2” vragen of we onze spareribs en boneless chicken binnen mogen nuttigen omdat Tamara het wat fris krijgt, is dat geen enkel probleem. Het eten zelf smaakt ook heerlijk en rond 21.30 gaan we voldaan weer terug richting het hotel, waar we de kleren voor morgen klaarleggen, het verslag afmaken, nog even douchen en dan lekker in bed kruipen.
Morgen gaan we naar de watervallen in natuurpark Plitvice, dus de wandelschoenen staan al klaar. Voor nu welterusten!

Geniet morgen lekker van alles wat op jullie pad komt.😘
Hoe was de relax stoel Tamara?
De wegen zien er idd goed uit, kan België nog een puntje aan zuigen hahaha.
Trouwens geen overstekende zwijnen gehad? Zag het bord staan langs de weg.
De hotel kamer is idd niet groot maar ach je slaapt er toch alleen maar.
Ik zie dat je m’n jacht ook op de foto gezet hebt, de Aily, 😂😂😂🤪 was t maar waar. Hopelijk morgen lekker weer, wij zijn hier weer de grond ingeregend, man man zo geen zin meer in 😫. Nou ik ga vanaf morgen aftellen, nog 3 late dienstjes en zondag nog een vroege en dan heerlijk 5 wkn zomerverlof. Zin in.
Veel plezier morgen 🤗🤗
Het Engels gaat hier over het algemeen wel goed! En geen last gehad van die zwijnen gelukkig 🙈
Succes nog even met de laatste dienstjes! Je kan het! 😜💪💪
Het is weer genieten om het verslag te lezen.
Dikke knuffel van ons
Groetjes Lenie van Wijngaarden
plezier jullie!
Gaan jullie ook nog richting Pula voor een bezoek aan het amfitheater?